Mac OSX

Дайте нов живот на вашия Мак!

Със своите 300+ нововъведения Mac OS X е най-иновативната операционна система. Вижте отблизо отличителните черти, които ще преобразуват вашия Mac.

Десктоп

Новият изглед на Max OS X излага на показ вашата любима десктоп картина и поставя нови "купчини" от файлове на ваше разположение за зашеметяващо, лишено от безпорядък работно пространство. Сега десктопа е едно чисто, спретнато работно място. Само един поглед на десктопа на Mac OS X и ще разберете че се намирате на ново място. От меню бара до изумяващият нов док, Mac OS X е направен така, че да ви помага да се наслаждавате на времето, което прекарвате с Вашият компютър. Новият десктоп има полупрозрачно меню и отразяващ 3D Док, който чудесно оформя картината на Вашият декстоп. Претрупан ли ви е десктопа? Сигурно не сте единствен. Ще обикнете една от полезните новости: Лавици. Лавица е елемент от Док, който ви дава бърз достъп до група файлове. Когато кликнете на лавица, файловете се представят пред Вас, като ветрило или решетка, в зависимост от броя на файловете.

Finder

Разглеждайте вашите файлове, така както разглеждате вашата музика чрез Cover Flow. Сега можете да видите файловете в Finder – не само като икони, но с реалният им изглед и съдържание. Използвайки Finder можете лесно да прехвърляте файлове, така лесно както го правите в iTunes. Cover Flow представя всеки файл, като представя заглавната страница. Комбинирайте Cover Flow със Spotlight и ще получите един удивително мощен инструмент за търсене. Просто напишете ключовата дума в Spotlight или определете критерий за търсене и сте готови с резултатите, преглеждайки ги с Cover Flow.

Поща

Персонализирано и-мейл пространство, водете си бележки и пишете бележки със задачи, които се синхронизират с iCal. Искрено Ваш! Мейл клиента на Mac OS X предлага повече от 30 бланки с професионален дизайн – от покани до поздравления за рожден ден, с избор на лейаут, шрифт, цветове и опция за прилагане на снимки, директно от iPhoto. Можете дори и да си създавате свои, персонализирани бланки. Съобщенията, използващи бланките в имейла, са в стандартен HTML, който може да бъде прочетен с всяка популярна имейл програма на Мак или на PC.

Safari

Браузвайте по-бързо с още повече функции. Заредете бетата днес. Най-бързия уеб браузер днес Сафари, зарежда страници до три пъти по-бързо от Firefox и до 5.5 пъти от Opera. Обработва JavaScript до 4.5 пъти по-бързо от Firefox и до 5 пъти по-бързо от Opera. Какво Ви дава всичко това? По-малко време за зареждане на страници и повече време за да им се наслаждавате.

Quick Look

Разглеждайте, възпроизвеждайте, показвайте и прелиствайте вашите файлове. Без да ги отваряте.

iChat

Видео чат с ефекти и фонове, представяйте по-малко и получавайте повече от текста. С новите опции, можете да посочите снимка от iPhoto в прозореца с видеоефекти. Така ще оставите другите с впечатление, че чатите от дневната, от плажа или от луната. Дори приятелите Ви, които нямат Mac OS X ще виждат Вашия фон.

Родителски контрол

Дайте на децата си по-безопасно и по-щастливо Mac изживяване. Използвайки същата технология, която пази пощенската Ви кутия от нежелана поща, нов филтър “надниква” в уеб сайта, още преди да го зареди и определя дали съдържанието им е подходящо за деца. Ако не е – няма да го зареди. Разбира се Вие сами можете да определяте списък с уеб сайтове, които искате или не искате децата Ви да виждат. Ако ги оставите - много деца биха стояли дни пред компютъра. За наша радост, Mac OS X ни помага да поставяме правилата. Необходимо е просто да въведете време за сън и време за използване на Mac, посочвайки различни времеви интервали за дните през седмицата и уикендите ако пожелаете. Родителите са щастливи, децата са щастливи (относително). С Mac OS X вашият Mac записва дейността на вашите деца за да ви помогне да ги предпазите от комуникация с хора, с които не трябва да комуникират. Записите посочват уебсайтовете които са посещавани, приложенията които са използвани и хората с които са чатили. Това е перфектния начин да сте сигурни че вашите деца са на сигурно място в мрежата. Можете да получите достъп до родителския контрол на вашият Mac от всеки друг Mac в мрежата.

Time Machine (машина на времето)

Вижте как е изглеждала вашата система в даден ден и възстановете файлове с едно кликване. Time Machine е най-иновативната система за запазване на резервни копия на файловете която е директно вградена в Mac OS X. Тази система запазва актуално копие на всичко на вашия Mac — дигитални снимки, музика, филми и документи. Такаче ако някога ви се наложи, можете лесно да се върнете назад и да възстановите каквото и да е. Включете машината на времето и забравете за нея. За да започнете да използвате Time Machine, всичко което трябва да направите е да включите външен твърд диск (продава се отделно) към вашият Mac. Ще ви попитат дали искате този диск да бъде вашият диск за резервни копия на файловете, и ако отговорите да, Time Machine ще се погрижи за всичко останало. Автоматично. На заден план. Никога повече няма да се тревожите дали имате копие на някой файл.

Пространства

Създайте до 16 работни пространства, за да се предпазите от безредие и да останете организирани. Вие правите много на вашия Mac. А как да запазите ред, когато натрупате куп проекти? Лесно. Използвате Spaces за да групирате прозорците на вашите приложения и да изгоните безпорядъка напълно. Mac OS X ви дава място за всичко и прави превключването между отделните десктопи толкова лесно. Започнете с просто кликване на иконката в Дока. Ще бъдете попитани дали желаете да включите приложението Spaces. След това можете да организирате вашите десктопи практически за нула време. Преоргранизирайте пространството. Създайте работен десктоп. Създайте десктоп за игра. Организирайте всеки десктоп точно както го желаете. Просто отворете приложение на един десктоп или го завлечете с мишката от един десктоп в друг докато визията с десктопите е включена.

Boot Camp

Пуснете Windows на вашия Mac — по-бързо и по-лесно. Mac OS X е най-напредналата операционна система. Толкова напреднала, че дори позволява да стартирате Windows ако съществува приложение което имате нужда да използвате. Просто намерете копие на Windows и включете Boot Camp, който вече е част от Mac OS X. Конфигурирайте го просто и целенасочено -- точно както очаквате да бъде с вашия Мак. Използвайте Windows с естествената му скорост. Boot Camp поддържа повечето популярни 32-битови версии на Windows XP и Windows Vista. Когато използвате която и да е операционна система на вашият Мак, вашите Windows приложения ще работят с нормалната си скорост. Windows приложенията имат пълен достъп до много процесори и много ядра, ускорени 3D графики и виско-скоростни връзки като USB, FireWire, Wi-Fi и Gigabit Ethernet.

keyboard_arrow_up